Enkele getuigenissen

Zij delen graag hun verhaal:


Olena (35)

"Nu pas besef ik dat ik mijn zelfvertrouwen helemaal kwijt was. Els gaf me vooral de kracht om weer aan de slag te gaan."

Olena is een sympathieke jonge dame die enkele jaren geleden als Oekraïense naar ons land kwam. Ze is ondertussen al 4 jaar aan het werk als poetsvrouw. Maar ze mist iets in haar job... Om uit te zoeken wat er aan de hand was, klopte ze aan bij Els.

Vertel eens Olena, hoe kwam je bij  Els terecht? 

"Het was al een hele tijd dat ik me niet op mijn plaats voelde in mijn huidige job. Ik verwachtte toch iets anders van mijn loopbaan! In Oekraïne werd ik door mijn oma grootgebracht. Ik was een goede studente, maar verder studeren was financieel geen optie voor mij. Vanaf mijn 17e moest ik al gaan werken. Ik werkte er voornamelijk als verkoopster.

Toen ik in 2008 in België aankwam ging ik zo snel mogelijk aan het werk. Ik kon als poetshulp aan de slag. Een job waarop ik nogal snel uitgekeken was... Ik hield vol, maar ik merkte dat het niet goed met mij ging. Nu weet ik dat ik last had van een ‘bore-out’.

Bij de pakken blijven zitten is niets voor mij. Ik vroeg me af of het ABVV me kon helpen. Op de site van het ABVV ontdekte ik zó de dienst Loopbaanbegeleiding. Ik kreeg  gauw een afspraak met Els in het ABVV van Antwerpen."

Je ging speciaal van Turnhout naar Antwerpen om loopbaanbegeleiding te volgen. Wat deed je daar eigenlijk?

"Met Els had ik boeiende gesprekken uren en maakte ik heel wat oefeningen. Ik kwam opnieuw te weten wie ik ben. Toen ik in België aankwam deed ik hard mijn best om mij aan te passen aan mijn nieuwe land. Ik was zo op zoek naar mijn ‘plekje’ hier dat ik nog weinig stil stond bij wie ik was en wat mijn dromen zijn.  Hierdoor verloor ik eigenlijk mijn ‘identiteit’ een beetje. Ik was niet meer Oekraïens, maar ook niet helemaal Belgisch. Ik wist niet meer wie ik was."

‘Jezelf kennen’, waarom was dat belangrijk voor je?

"Tijdens loopbaanbegeleiding sta je eerst stil bij wie je bent. Voor mij was dat zo’n openbaring en net wat ik nodig had. Ik leerde mezelf terug kennen. Hierdoor wist ik weer wat ik écht wilde doen: met mensen werken. In het middelbaar studeerde ik humane wetenschappen. Ook nu, als poetsvrouw, merk ik dat ik energie krijg als ik bij mensen mag poetsen die echt hulp nodig hebben. Maar ik had in feite geen idee over wat er mogelijk was, en ik wist niet of ik de juiste competenties wel had.

Nu pas besef ik dat ik mijn zelfvertrouwen helemaal kwijt was. Els gaf me vooral de kracht om weer aan de slag te gaan… Ze leerde me ook  hoe ik zelf dingen kan uitzoeken. Els toonde me waar ik op het internet opleidingen en beroepenfilmpjes kon vinden. Ik ging op zoek naar de mogelijkheden die er bestonden in de sociale sector."

Weet je nu beter wat je gaat doen?

"Héél specifiek zou ik graag met kinderen werken, en liefst in het bijzonder onderwijs of in de gehandicaptenzorg. Ik zal hiervoor nog een opleiding moeten volgen. Wat er specifiek mogelijk is op gebied van opleidingen ben ik nu nog met Els aan het uitvissen."

Je zei dat je ook heel wat oefeningen maakte, om opnieuw te ontdekken wie je écht bent. Welke oefening blijft je het meeste bij?

 "De persoonlijkheidstest.  Door de resultaten samen te bekijken met Els, zijn er heel wat minpunten van me die ik nu ook als een voordeel beschouw. Dat gaf me vertrouwen. Achter mijn negatieve punten zitten er in feite ook talenten verscholen, die ik bovendien professioneel kan gebruiken."

Heb je de dienst loopbaanbegeleiding ooit aangeraden aan iemand?

 "Zeker weten. Ik heb een Russische vriendin  aangeraden om ook loopbaanbegeleiding te volgen. Als ik mijn ervaring vertel aan andere ouders, zijn het enkel de Belgische ouders die loopbaanbegeleiding kennen. De ouders die van een ander land komen, en nochtans aangesloten zijn bij de vakbond, kennen dat niet. Dat vind ik jammer, want velen van hen werken niet op hun niveau omdat hun diploma niet erkend is. Terwijl ze via een opleiding wel nog een andere job kunnen doen.

Volgens mij is het vooral ‘zelfvertrouwen’ die bij veel nieuwkomers ontbreekt. ‘Durven tot actie overgaan’… En gewoon al eens nadenken over jouw loopbaan is in feite al een stap tot verandering."

Welke les heb je geleerd uit de loopbaanbegeleiding?

 "Niet opgeven, zelf als je een teleurstelling had, of je als je denkt dat het niet zal lukken. Elke sollicitatie heeft zijn voor-en nadelen. Ook uit een negatieve reactie kan je wel iets positief en leerrijk halen. Gewoon blijven doorzetten, zelf als het moeilijker gaat…"

Lieve (50)

"Ik heb me in al die jaren nog nooit zo SUPER gevoeld en wil dat gevoel niet meer kwijt!” 

Lieve volgde loopbaanbegeleiding bij Hilde, de ABVV-loopbaanbegeleidster van Oost-Vlaanderen. Ze vertelt ons hoe ze na al die jaren opnieuw goesting kreeg in werk.

Hoe zag je loopbaan er uit voor dat je bij Hilde terecht kwam?

“Ik was al 25 jaar werkzaam in hetzelfde bedrijf als logistiek medewerkster. Op een bepaald moment werden herstructureringen doorgevoerd die héél veel verandering veroorzaakten op de werkvloer. Er kwam veel werk op me af en ik nam té veel hooi op mijn vork.. Tot ik er zelf aan ten onder ging. Ik ben toen een tijdje arbeidsongeschikt geweest omwille van een burn-out.

Nu besef ik dat ik na die burn-out té vroeg het werk heb hervat, en dat zonder de juiste begeleiding. Ik was zó uitgeput op het werk dat mijn vermoeidheid niet voorbij ging. Ik moest me er elke dag opnieuw doorheen sleuren. Bovendien vond ik inhoudelijk ook geen uitdaging meer op het werk.

Op een dag werd ik verplaatst van dienst. Dat was voor me de druppel: Ik voelde me een dikke nul en héél onzeker. Elke dag liet ik wel een traan. Ik liep voortdurend te klagen en zagen. Hierdoor voelde ik me geen aangename collega meer en al zeker geen aangename moeder of partner. Ik dacht dat ik door mijn leeftijd al afgeschreven was en nooit meer een zinvolle job zou vinden.”

Waarom koos je dan voor ABVV-loopbaanbegeleiding?

“De personeelsverantwoordelijke op het werk vertelde me over loopbaanbegeleiding. Eerst was ik tegen dat idee gekant. Vooral omdat het net op het werk van kwaad naar erger ging.. Maar zocht ik dan toch op waar ik loopbaanbegeleiding kon volgen. En toen zag ik dat het ABVV dat ook aanbiedt. Dan weet ik ten minste dat ik begeleid wordt in een vertrouwelijke omgeving!”

Welke oefeningen vond je het meest inspirerend?

“Er is een oefening waarbij je ‘bondgenoten’ aanstelt. Dat zijn vertrouwde mensen uit je eigen omgeving. Ze moesten onder andere enkele karaktereigenschappen van me aanstippen.  Ik herkende me volledig in de kernwoorden die ze hadden gekozen: emotioneel, opvliegend, gul, vriendelijk, lief en huiselijk. Ik vond het wel tof om te zien wat anderen over me schreven. En vooral: het was de waarheid!

Wat ik ook inspirerend vond is dat Hilde mijn CV onder de loep nam en deze bijstuurde. Ik vond het tof dat ik ook voor deze zaken bij haar terecht kon. Ik zal ze missen nu het voorbij is!”

Wat hebben deze reeks gesprekken met Hilde je bijgebracht?

“Het belangrijkste voor mij is dat ik opnieuw véél meer zelfvertrouwen heb! Ik durf mezelf eens op de eerste plaats te zetten. Want vroeger wilde ik echt alle afspraken van het gezin bijhouden. Maar mijn hoofd raakte hierdoor overvol! Dankzij de nuttige tips van Hilde kan ik hier nu beter mee omgaan.

Bovendien kon ik me druk maken over stomme dingen. Bv. klagen over de kinderen omdat ze hun jas niet aan de kapstok hingen.. Of omdat ik net gepoetst had. Het is echt gek, maar die gesprekken met Hilde hebben me ook hier bij geholpen. En raar maar waar, me ook helemaal veranderd! Sinds ik loopbaanbegeleiding volg heb ik nog geen enkele keer ruzie gemaakt met mijn gezin. De sfeer is super! En mijn hele omgeving merkt dit op.

Nu besef ik echt dat ik trotst mag zijn op wat ik al heb bereikt. Ik nam deel aan verschillende examens en was altijd geslaagd. Indien ik geen fulltime job zou vinden, dan weet ik ook al wat ik ga doen! Ik zal dan een bijscholing volgen bij Syntra.”

Dus je hebt ook al een back-up plan ...?

“Gek genoeg kan ik nu niet kiezen tussen de verschillende jobaanbiedingen. En dat terwijl ik dacht dat ik al lang was afgeschreven!

Dankzij loopbaanbegeleiding weet ik nu écht waar ik sterk in ben en minder sterk. En zo kom je vanzelf op de juiste weg. Ik wil nu totaal iets nieuw doen, eens helemaal van ‘nul’ beginnen. Ik heb zin in een uitdaging! Daarom ga ik nu een administratieve functie doen. De voorwaarden hierbij zijn wel dat er afwisseling is in mijn takenpakket en ik ook menselijke contacten heb. Want ik weet nu dat deze belangrijk voor me zijn!

Ondertussen heb ik het contract voor die job getekend en ben ik gestart met yogalessen en avondschool Frans. Omdat deze hobby’s extra tijd in beslag nemen heb ik een huishoudhulp ingeschakeld. Want dankzij die nieuwe hobby’s kreeg ik een extra boost. Ik leer nieuwe mensen kennen en mijn leven bestaat nu uit meer dan enkel mijn job, mijn gezin en mijn huishouden..”

Aan wie zou je Loopbaanbegeleiding aanraden?

“Aan iedereen die het niet meer ziet zitten. Daarom hoef je niet op zoek te gaan naar een andere job. Het is gewoon erg nuttig omdat je jezelf beter leert kennen en je vooral te weten komt wat je talenten zijn! Wacht zeker niet tot het te laat is.. zoals ik heb gedaan!

Ik wil het nooit meer zover laten komen en ga ervoor zorgen dat ik nog voldoende "tijd" heb voor mezelf. Want ik heb me in al die jaren nog nooit zo SUPER gevoeld en wil dat gevoel niet meer kwijt!”

Marc (35)

"Ik heb geleerd heel wat assertiever te zijn en op te komen voor mezelf."

“Ik voelde me altijd goed in mijn job als garagist en wilde er graag blijven werken. Door fysieke problemen kon ik die job echter niet meer aan. Uiteindelijk ging ik met de loopbaanbegeleider na of er nog mogelijkheden waren voor mij binnen het bedrijf. Door stil te staan bij wat ik écht graag doe, kwam hier al snel een antwoord op.

Dankzij de loopbaanbegeleiding vond ik de weg naar de informatie die ik nodig had. Ik heb geleerd heel wat assertiever te zijn en op te komen voor mezelf. Loopbaanbegeleiding was voor mij de aanzet om terug vooruit te geraken in mijn loopbaan."

Christine (51)

“Ik heb me in al die jaren nog nooit zo super gevoeld en wil dat gevoel niet meer kwijt!”

“Ik was al 25 jaar werkzaam in hetzelfde bedrijf als logistiek medewerkster. Op een bepaald moment werden er herstructureringen doorgevoerd die héél veel verandering veroorzaakten op de werkvloer. Er kwam veel werk op me af en ik nam té veel hooi op mijn vork.. Tot ik er zelf aan ten onder ging...

De personeelsverantwoordelijke op het werk vertelde me over loopbaanbegeleiding. Eerst was ik tegen dat idee gekant. Vooral omdat het op het werk van kwaad naar erger ging.. Ik zocht toch op waar ik loopbaanbegeleiding kon volgen en toen zag ik dat het ABVV dat ook aanbiedt. Dan weet ik ten minste dat ik begeleid wordt in een vertrouwelijke omgeving!

Het belangrijkste voor mij is dat ik opnieuw veel meer zelfvertrouwen heb! Ik durf mezelf eens op de eerste plaats te zetten. Want vroeger wilde ik echt alle afspraken van het gezin bijhouden. Maar mijn hoofd raakte hierdoor overvol! Dankzij de nuttige tips van de loopbaanbegeleidster kan ik hier nu beter mee om.

En raar maar waar, het heeft me ook helemaal veranderd! Sinds ik loopbaanbegeleiding volg, heb ik nog geen enkele keer ruzie gemaakt met mijn gezin. De sfeer is super en mijn hele omgeving merkt dit op.

Dankzij loopbaanbegeleiding weet ik nu echt waarin ik sterk en minder sterk ben. En zo kom je vanzelf op de juiste weg. Ik wil nu totaal iets nieuw doen, eens helemaal van ‘nul’ beginnen. Ik heb zin in een uitdaging! Daarom ga ik nu een administratieve functie doen. De voorwaarden hierbij zijn wel dat er afwisseling is in mijn takenpakket en ik ook menselijke contacten heb. Want ik weet nu dat deze belangrijk voor me zijn!

Ondertussen heb ik het contract voor die job getekend en ben ik gestart met yogalessen en avondschool Frans. Omdat deze hobby’s extra tijd in beslag nemen heb ik een huishoudhulp ingeschakeld. Want dankzij die nieuwe hobby’s kreeg ik een extra boost. Ik leer nieuwe mensen kennen en mijn leven bestaat nu uit meer dan enkel mijn job, mijn gezin en mijn huishouden.

Ik wil het nooit meer zover laten komen en ga ervoor zorgen dat ik nog voldoende tijd heb voor mezelf. Want ik heb me in al die jaren nog nooit zo super gevoeld en dat wil ik niet meer kwijt!”

Ingrid

"Bij de loopbaanbegeleidster kwam ik tot rust."

Steeds meer werk

Ingrid was in 2012 tewerkgesteld als verantwoordelijke in de schoonmaak . Haar werkweek bleek al snel te kort voor het vele werk dat ze moest verzetten. “Iedereen deed er zijn goesting en er was te weinig structuur,” vertelt Ingrid. “Na 4 maanden slaagde ik er in om wat meer structuur in de organisatie te krijgen, ten koste van mijn eigen gezondheid. Er was steeds minder personeel voor het werk dat we moesten doen, dus ik klopte massa’ s overuren. Dit vroeg heel veel energie van me...”

Opgebrand

“Toen ik het probleem aankaartte bij mijn werkgever, kon ik op weinig begrip rekenen. Na een tijdje raakte ik écht opgebrand. Ik was voor het minste geïrriteerd en kreeg op den duur ook fysieke klachten. Toen ik hiermee naar de huisarts ging, schreef hij me een tijdje ziek. Ik was mentaal volledig uitgeput. Pas nadien zag ik in dat ik over de grens was gegaan.”

Ik wilde gewoon mezelf kunnen zijn

Toen Ingrid in ziekteverlof was kwam ze via het ABVV terecht bij Ilse, de loopbaanbegeleidster van Gent. “Op dat moment zat ik echt in een dieptepunt. Op mijn werk en in mijn omgeving begrepen ze niet wat er aan de hand was met mij... Gelukkig vertelde men me over de dienst loopbaanbegeleiding. Bij de loopbaanbegeleidster voelde ik me eindelijk begrepen! Ik kwam er tot rust omdat ik gewoon mezelf kon zijn. En dat deed me goed… “

Inspirerende oefeningen

“Ilse liet me heel wat oefeningen en testen maken waardoor ik een heel andere kijk op mezelf en op mijn toekomst kreeg. Ik stond opnieuw stil bij de capaciteiten die ik heb. Als je al zo lang aan het werk bent vergeet je daar bij stil te staan.” Na 8 uren loopbaanbegeleiding (gespreid over 4 maanden) wist Ingrid zeker dat ze een andere weg wilde inslaan. “Ik koos er bewust voor om in de productie te werken. Nu werk ik in ploegen en heb een aantal specifieke verantwoordelijkheden. Maar deze zijn veel beter afgelijnd. Als ik thuis kom, kan ik mijn werk volledig loslaten. Hierdoor geniet ik meer van elke dag. Ik sta weer positief in het leven!”

Het werk moet doenbaar blijven

Zelfs één jaar na de loopbaanbegeleiding kijkt Ingrid ’s zondags nog vaak in haar map van loopbaanbegeleiding. “De oefeningen van toen helpen me nu nog steeds, zoals een oefening over tijdsindeling. Omdat ik niet opnieuw in een burn-out wil zinken, ben ik héél bewust bezig met mijn energiebalans. Ik word 50 en heb nog zeker 15 loopbaanjaren voor de boeg. En die moeten doenbaar blijven. Dankzij loopbaanbegeleiding besef ik hoe belangrijk dit voor me is.”

"Aan iedereen die niet meer weet welke richting uit, of gewoon eens wil polsen of ze nog op de juiste stoel zitten, raad ik loopbaanbegeleiding aan!”

Wil je zelf ook loopbaanbegeleiding volgen?

Neem vrijblijvend contact op met onze loopbaanbegeleiders.